وَإِذَا سَأَلَكَ عِبَادِى عَنِّى فَإِنِّى قَرِيبٌ‌ۖ أُجِيبُ دَعۡوَةَ ٱلدَّاعِ إِذَا دَعَانِ‌ۖ فَلۡيَسۡتَجِيبُواْ لِى وَلۡيُؤۡمِنُواْ بِى لَعَلَّهُمۡ يَرۡشُدُونَ-١٨٦
''And when My servants question thee concerning Me, then surely I am nigh. I answer the prayer of the suppliant when he crieth unto Me.
So let them hear My call and let them trust in Me, in order that they may be led aright.(186)-Al Baqarah''

''Kalau bukan Allah siapalah kita?'' , ''Kalau bukan Allah apalah kita'' . ''Kalau bukan Allah musnahlah kita'' ~Allah,Allah,Allah,Allah~

Thursday, 23 June 2011

~Pinjam Masa Sikit~

Bismillahi.Assalamualaikum warahmatullahi wabarakatuh.

Alhamdulilah,syukur kepada Allah.Sebab apa? Sebab Allah masih kasik kita kehidupan,rasai segala pahit manis kehidupan.Tapi persoalanya kenapa masih ada orang yang tak nak bersyukur?Tak nak taat perintah Allah?Ambil masa beberapa minit kite muhasabah diri sebelum teroskan ape2 yang kite lakukan.

Tiba2 teringat ayat daripada seorang sister :

''Cuba kita bayangkan,kita seorang saintis mencipta satu robot.Kita dah study penat2 ni bab sains semata2 nak cipta robot ni biar die dapat ikot cakap kita.Maka terhasillah robot ini.Saat yang ditunggu2 tiba.Nak lakukan experiment atas robot kita. Satu...Dua...Tiga......Mula...

Dan tiba tiba..

Robot tadi tak nak ikot arahan kita ?? Apakah ?? Kalau kita ni manusia macam biasa la confem sangat2 kalau kat situ ade pasu bunga mau kita baling dekat robot tu ye tak?? Lepastu baru kita tenangkan diri then baru buat balik.Kalau orang yang baran mau robot tu hancuss kena buang masuk tong sampah da..Kan2??
Ok.Jom kita muhasabah kejap ye.Kejap je...

Robot = Manusia
Saintis = Allah

Andaikan Allah tu macam saintis tadi.Sudah pasti sepastinya manusia kat bumi ni tinggal berapa orang je.Tapi sebab sifat penyayang,pengampun,pemurahnya seperti dalam surah Al- Fatihah

'Yang Maha Pemurah lagi Maha Penyayang '

Sebab adanya sifat Allah tu.Kita manusia masih ada atas muka bumi.Ucap ape? Alhamdulilah~

Sambung balik..

Sahabat , anda semua kalau saintis tadi akan marah bila robot tak nak ikot cakap,kita tengok Allah.Ada Allah marah kita tak taat kat Dia ? Ada Allah tarik nyawa kita ? Tak de kan..Kita buat maksiat ada Allah direct kasik petir kat kite ? Tak de kan.

Tapi kita manusia ape yang kita buat ? Makin Allah kasik peluang makin 'naik lemak' kita.Betul tak betul ? Kita semua ni  adalah pelakon yang sangat hebat atas muka bumi Allah.Belakon dan teros belakon.Ada pelakon yang kuat iman dan mampu menangkis segala cabaran tapi ada juga pelakon yang terus lalai dan lekaa..Dan kita adalah pelakon yang ?? Tettt...

Ingat lagi kata seorang ustaz waktu study bab tafsir :

'Allah ciptakan manusia lagi susah daripada Allah tarik nyawa manusia '

Kita sebagai seorang hamba kenapa rasa susah ucap syukur tiap kali kita bagun tidur,tiap kali satu benda happy yang jadi kat kita.Itulah dia insan = pelupa.

Ok.Kesimpulannya sama2 kita muhasabah diri kita jangan terus lalai sampai biarkan Allah lepasakan kita.Satu tahap bila Allah dah lepaskan kita , dah tutup pintu hati kita...Nauzubillah..

InsyaAllah tu saja yang dapat saya kongsi bersama.Jom sama-sama amalkan.Wallahualam.

Jom amalkan satu benda : Bawa Al-Quran pi mana2 supaya bibir kita sentiasa dibasahi dengan alunan Al-Quran.Paling tidak pon mesti semua orang punye henset ade bole dengar2 lagu why not kita masukan ayat Al Quran then bole dengar.Kalau orang2 yang tengah tunggu KTM ke Rapid ke bole kite dengar ikot sekali ke..

No comments:

Post a Comment